Enerjisa Üretim, Çanakkale’de Ovacık Rüzgar Enerji Santrali’nin İlk Fazını Devreye Aldı
Türkiye’nin lider özel sektör elektrik üretim şirketi Enerjisa Üretim, yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarını artırarak devam ettiriyor. Avrupa’nın en büyük rüzgar yatırımlarından biri olan YEKA RES-2 projesi kapsamında Çanakkale’de bulunan Ovacık Rüzgar Enerji Santrali’nin ilk fazı devreye alındı. Bu projeyle birlikte Enerjisa Üretim, yıl sonuna kadar 54,6 MW tam kapasiteyle işletmeye geçmeyi hedefliyor.
Ovacık RES projesinin ilk fazı devreye alınarak, Enerjisa Üretim’in toplam kurulu gücü 3.830 MW’a yükseldi. Şirket, 2026 yılına kadar bu kapasiteyi 5.000 MW’ın üzerine çıkarmayı ve uzun vadede 7.500 MW seviyesine ulaşmayı planlamaktadır. Enerjisa Üretim, Türkiye’nin enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 4’ünü karşılayarak özel sektörde yüzde 7,3 pazar payına sahiptir.
Ovacık RES projesinin tamamlanmasıyla yılda yaklaşık 135 bin ton karbon salımının önlenmesi hedefleniyor. Bu durum, 20 bin yetişkin ağacın karbon tutma etkisine eşdeğerdir ve 30 bin aracın trafikten çekilmesi ile 27 bin evin yıllık karbon ayak izinin engellenmesine katkı sağlar.
Kadınların Liderliğinde Bir Başarı Hikayesi
Ovacık RES projesi, sadece çevresel faydalarıyla değil, aynı zamanda kadın istihdamı konusunda da önemli bir adım atmaktadır. Projede, kadın istihdamı ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularına odaklanılarak tamamen kadınlardan oluşan bir ekip tarafından yönetilmektedir. Bu durum, kadınların iş gücündeki rolünü artırmayı ve liderlik pozisyonlarında daha fazla kadına fırsat tanımaktadır.
Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl
“Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlamak, bizim için sadece bir iş değil, aynı zamanda bir sorumluluktur. Türkiye’nin en büyük rüzgar enerji üreticisi olma yolunda ilerlerken, Enerjisa Üretim olarak, yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımızı büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. Avrupa’nın tek seferdeki en büyük rüzgar yatırımlarından 1.000 MW’lık YEKA RES-2 projesi dahilindeki Ovacık RES, bu vizyonun en önemli parçalarından biri. Ovacık RES’i anlamlı kılan bir diğer yön ise tamamen kadınlardan oluşan bir ekip tarafından yönetilecek olması. Değişim hikayesinin ilk kuşağını oluşturan bu ekip için kapsamlı bir eğitim programı kurguladık. Programda, bugüne kadar 25 mühendis ve teknisyenlerimiz yer aldı. Onlar, önemli bir dönüşümün ilk öncüleri, yarınlara ilham verecek hikayelerin yazarları. Bu program, kadınların iş dünyasında daha fazla yer almasının ve her alanda eşit fırsatlar yaratılmasının önemini bir kez daha vurguluyor. Bu çabamızla Türkiye’de bir ilke imza attığımız için gururluyuz.”
Yüzde 59 yerli ve yenilenebilir kaynak
Enerjisa Üretim, özellikle YEKA RES-2 projesi yatırımlarıyla Türkiye’nin rüzgâr potansiyelini değerlendirirken, yenilenebilir enerji üretimindeki ölçeğini de artırmaktadır. Şirket, enerji üretiminin yüzde 59’unu yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılayarak bu oranı artırmayı hedeflemektedir. Aynı zamanda, YEKA RES-2 projesinde kullanılan türbinlerin Türkiye’de üretilmesi ihracat potansiyelini artırırken, ülke ekosisteminin güçlenmesine katkı sağlamaktadır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı