Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Vedat Işıkhan dün yaptığı açıklamada asgari ücrete temmuz ayında yapılacak bir düzenlemenin gündemlerinde olmadığını dile getirdi.
Işıkhan, “Temmuzda ara zam yok başta nasıl karar aldıysa süreç öyle işleyecek. En düşük emekli aylığı 10 bin lira. Zaten temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak. Bunun dışında asgari ücrete ara zam düşünmüyoruz” dedi.
“ASGARİ ÜCRETİN 3, 6 VEYA 12 AYDA BİR BELİRLENMESİNİN ÖNÜNDE ENGEL YOK”
Gerçek Gündem’den Ökkeş Taşkın’ın haberine göre Çalışma Yaşamı Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, asgari ücrete ara zammın olmamasını değerlendirdi. Asgari ücretin en geç iki yılda bir belirlendiğini dile getiren Çelik, 3, 6 veya 12 ayda bir belirlenmesinin önünde engel olmadığını ifade etti.
Zam olmaması emekçileri yoksulluğa sürükleyeceğini kaydeden Çelik, “Çalışma bakanının görevi çalışanları korumaktır. Burada bakan, işveren gibi bir cümle telaffuz ediyor ve emek gelirlerinin düşmesine yol açacak. Dolayısıyla asgari ücret artışının yapılmaması özel sektörde diğer ücretlerde çalışanları da etkileyecek ve emek gelirlerini aşağıya çekecek” ifadelerini kullandı.
“EMEKLİ AYLIKLARIYLA YAKINDAN İLGİLİ”
Asgari ücrete zam yapılmasının emekli aylıklarını da yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken Çelik, “Asgari ücrete zam yapılmış olsa Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) fayda sağlıyor. Çünkü SGK primlerinin artmasına yol açar ve primlerinin artışı da SGK’nın mali dengesini iyileştirir. Dolayısıyla mali dengenin iyileşmesi emekli aylıklarının artmasıyla yakından ilgilidir” diye konuştu.